Fotografisch oog

Hoe krijg jij een fotografisch oog. Als je niet weet wat ik hiermee bedoel is het geen enkel probleem, lees dan gerust verder zodat het je allemaal duidelijk wordt.

Banner Drenthograaf

Wat is een fotografisch oog

Herken je het gevoel dat jij nooit een mooie foto kunt maken. Of dat foto’s van anderen er altijd beter uitzien als die jij maakt op een bekende plek. Dan mis je eigenlijk zelf een fotografisch oog. Dit betekent dat de andere fotograaf een manier heeft gevonden, waardoor het onderwerp erg mooi of interessant is vastgelegd. Is dit erg? Nee, want jij kunt het ook leren.

Zo zijn er een aantal tips die je zelf kunt gebruiken om ook hierin beter te worden. Om deze tips te verduidelijken gebruik ik een aantal van mijn eigen foto’s. Om van een simpele “oké-foto” een schitterende foto te maken.

Leer door goed te kijken

Op een prachtige ochtend waar de mist dampend boven de velden en het water hing, zag ik dat er op deze plek een mooie foto gemaakt kon worden. Zoals je hieronder kunt zien is deze locatie ‘oke’ maar nog niet fantastisch. De felle lucht tegen de bomen in de schaduw, zorgen door het grote contrast in lichtniveau, voor een flinke uitdaging. Wel zag ik al dat de mist aan de bovenkant al wel mooi aangelicht wordt. Als de zon straks nog een stukje hoger staat, wordt ook de grond en het water aangelicht. ‘Dat moet wel een mooi effect geven’, dacht ik bij mezelf.

Een ‘oke-foto’ van een boerensloot

Probeer te focussen op je onderwerp

Stap twee voor een fotografisch oog is je volledig focussen op het onderwerp wat je aan het fotograferen bent. De vorige foto’s geeft wel een mooi overzicht van het geheel. Hiermee trek je alleen niet de kijker je foto in. Dit kun je bereiken door jezelf de vraag te stellen wat je aantrekt op de locatie waar je bent.

Hier trok mijn eerste aandacht de dampende mist. Vervolgens vind ik de rustgevende bomen en struiken goed als contrast met de mist, waarbij ik blij ben dat de berkenbomen nog iets extra oplichten.

Ook heb ik iets extra krap gekaderd zodat de felle lucht niet te veel in beeld komt en de aandacht echt gaat naar de mist. Zo kom ik op de foto hieronder.

iets krapper gekaderd, daardoor meer focus op de mist.

Neem de tijd voor je onderwerp

Zo heb ik inmiddels al wat aandacht en tijd besteed aan deze plek. Daardoor is ook de zon al weer iets hoger komen te staan. De eerste zonnestralen beginnen de mist te kleuren met een warme gele gloed. Verder heb ik nog krapper gekaderd waardoor de volledige aandacht op de mist komt te liggen. Op de donkere achtergrond geven de lichte stamen van de berken nog een beetje contrast in de donkere hoek van de foto. Ook het riet aan de overkant helpt mee. De sloot loopt van je vandaan en het contrast in het riet wordt hierdoor steeds kleiner.

Leren door te doen

Als jij ook denkt: zo’n foto kan ik nooit maken. Blijf dan vooral proberen. Zoals in dit voorbeeld zie je ook dat je dit soort foto’s kunt maken. Leren door te doen is dan vaak heel effectief. Zo krijg je vanzelf een fotografisch oog voor dit soort dingen.

Bonus als je tijd doorbrengt is dat je soms oog in oog komt te staan met de dieren die er leven.

Groeten Drenthograaf

Banner Drenthograaf
Geplaatst in Compositie, Drenthograaf.

Eén reactie

  1. Pingback: Offline workshop - Drenthograaf

Reacties zijn gesloten.