I shoot RAW. Dit is een tekst die je zeker al een keertje tegen gekomen bent als je al wat langer fotografeert. Maar wat betekent dit en doe jij dit al? Ik doe het wel. en jij?
Wat is RAW?
Voor diegene die nog niet eerder van RAW gehoord hebben, zal ik eerst uitleggen wat dit is. Iedereen die wel eens een afbeelding op de computer bekeken heeft herkend het bestandstype JPG of JPEG wel. Dit is een bestandtype wat de de afbeeldingen comprimeert. Het zorgt er dus voor dat een afbeelding in een klein bestandje de weergave van je foto laat zien. Het voordeel van een klein bestandje is dat deze snel kan inladen op je telefoon, laptop of computer. Bij een RAW bestand is alles 100% compatible licht en donker aan te passen en is dit non destructief. Hiermee kunnen wijzigingen altijd weer teruggezet worden zonder kwaliteitsverlies. RAW betekent eigenlijk een RUWe versie van je foto, net als negatief rolletje
Het openen van een RAW bestand
Je weet nu wat een JPG is. RAW lijkt hier heel veel op maar is toch anders. Het eerste wat opvalt bij het bekijken van een RAW bestand is de bestandsgrootte. Een RAW-bestand is als snel 10x zo groot als een JPG-bestand. Een tweede verschil valt op bij het openen van het bestand. Bestanden lijken na openen, erg flets. Juist deze op het eerste oog fletse kleuren komen zijn het grote voordeel van een RAW-bestanden.
RAW-bestanden zijn zoveel groter als een JPG-bestand omdat er veel meer maar dan ook veel meer informatie is opgeslagen. Al deze informatie heb je dan tot je beschikking bij het bewerken van je foto in een fotobewerkingsprogramma. Ja, ook ik bewerk mijn foto’s. In de voorbeelden in dit artikel zal ik je het verschil laten zien. De verschillen zijn erg groot, de voor en nadelen dus ook.
Verschillende merken, verschillende benaming.
Goed om te weten is dat de verschillende merken, ook verschillende benamingen hebben voor hun eigen RAW bestanden. Dus voor je in paniek schiet en geen RAW-bestand kunt vinden in je eigen camera, heb ik hieronder voor jou een overzichtje gemaakt van de meest voorkomende merken en benamingen van de raw bestanden.
verschillende merken, gebruiken verschillende benamingen voor hun eigen RAW bestanden
- Canon = C-RAW
- Sony = ARW
- Nikon = NEF
- Fuji = RAF
- Panasonic = RW2
Bewerking 1: contrast
Om een goed beeld te krijgen van de verschillen tussen JPG en RAW, heb ik hieronder een schuifbalkje gezet zodat je bij elke bewerking het verschil kunt zien. Bij het openen van de verschillende bestanden valt direct het kleurverschil op. Dit is niet erg omdat ik het bestand toch nog ga bewerken. Zo begin ik vaak met het vergroten van het contrast. Het verschil is direct goed te zien.
Zo is op de linker foto het verschil goed te zien in de wolken, maar is ook de voorgrond donkerder geworden. Als je dit vergelijkt met de rechter foto is niet alleen de lucht meer contrast te zien, ook de voorgrond heeft veel meer contrast gekregen. Zeker als je dit vergelijkt met de JPG. Op naar de volgende bewerking.
Bewerking 2: kleuren
Na het contrast is het de beurt om wat kleur toe te voegen. Omdat ik bij JPG onvoldoende controle heb over alle kleuren, ontkom ik er niet aan om alle kleuren te verbeteren. Het grote nadeel is dat ook het gebied van de zon hierdoor beïnvloed wordt. De mogelijkheden om dit aan te passen zijn erg moeilijk.
Bij het RAW bestand kan ik onbestraft alle kleuren volledig beheren en aanpassen. Zo kan ik de lichte kleuren perfect onder controle houden. De mist wat meer oplichten zonder dat de rest van de foto ook lichter wordt. Ook kan ik het gebied rondom de zon veel beter onder controle houden zodat er geen rare lichtgrijze vlek ontstaat.
Omdat deze foto genomen is vlak voor de zonsopkomst laat ik de lucht bewust wat donkerder qua kleur in de RAW foto. Zelf vind ik dit natuurlijker overkomen.
Bewerking 3: finetuning
De grootste stappen zijn nu gezet. Tijd voor de afronding van de foto. Tegelijk gaat hier het meeste tijd in zitten. De finetuning. Bij de linker foto is het gras nog wat lichter gemaakt en is de vlek rondom de zon nog wat aangepast. Als de aandacht er eerder niet op lag was het je waarschijnlijk niet eens opgevallen.
Als we dan kijken wat er nog bij de rechter foto te verbeteren valt is dit minimaal. Toch is de voorgrond nog iets aangepast. Ook kan ik de boom aan de linkerkant ook nog een klein beetje lichter gemaakt. Als laatst is mijn Drenthograaf handtekening natuurlijk nog op de foto geplaatst.
RAW of niet?
In de voorbeelden hierboven kun je zien dat de verschillen in bewerken en als resultaat heel erg van elkaar verschillen. Welke jij mooier of makkelijker vindt bepaald of je liever in het ene of het andere bestandstype fotografeert, bepaal jij zelf. Ik heb mijn keuze gemaakt en blijft lekker fotograferen in RAW.
Groeten Drenthograaf
Linkjes: