Wat doet licht in je foto? Heb je hier wel eens bij stil gestaan? Of neem je gewoon altijd een foto en zie je wel wat het resultaat wordt. Misschien ben je al een stap verder met jou fotografie en ga je aan de randen van de dag fotograferen.
Schrijven met licht
Fotograferen betekent: schrijven met licht. De meesten van jullie zullen wel weten dat fotograferen met de zon vaak mooiere foto’s opleveren, dan foto’s op een bewolkte dag. Ooit bij stil gestaan waarom dat zo is? Of nam je voor lief hoe het licht was op het moment dat je de foto maakte.
Behalve het onderwerp wat je op de foto wilt, is licht het allerbelangrijkste op je foto. ik herhaal: het allerbelangrijkste! Door het invallende licht komt je onderwerp als het ware tot leven. Kleuren worden intenser en contrasten nemen toe. Ook de manier hoe het licht je onderwerp aanstraalt bepaalt voor een groot gedeelte hoe goed je foto wordt.
Zo zal een foto waarbij jij de zon in de rug hebt er heel anders uitzien, dan een foto waarbij je richting de zon foto’s neemt. De foto met de zon in de rug zal ‘vlak’ overkomen op je scherm of afdruk. Het contrast wat je nodig hebt om de diepte te kunnen ‘zien’, wordt door het licht van achteren bijna volledig teniet gedaan. Andersom zal er juist te veel contrast zitten tussen jou onderwerp en de vaak veel te lichte lucht. Het contrast in licht is dan juist te groot. Wat je graag wilt is een balans tussen lichte en donkere kleuren, zodat je als kijker als het ware meegenomen wordt naar de plek waar jij als fotograaf stond.
Praktijkvoorbeeld
Leuk die theorie over licht en lichtinval. Wat is dan het verschil op een foto? Daarvoor neem ik je graag even mee naar twee foto’s. Deze foto’s zijn door mij gemaakt ongeveer een uur na elkaar. Waarbij de eerste gemaakt is vóór zonsopkomst en de tweede ná zonsopkomst.
Foto 1
In dit voorbeeld liep ik ongeveer een half uur voor zonsopkomst langs deze sloot. De overhangende takken van de bomen spraken mij aan. Na het bepalen van de compositie, en instellingen op de camera nam ik de foto.
Wat zie je nu op de foto en welk gevoel krijg je hierbij?
Zonder in te gaan op het onderwerp zélf, zijn mijn gedachten bij het zien van deze foto de volgende:
- Grauwe saaie dag
- Waar komt het licht vandaan?
- Vlakke kleuren
- De sloot suggereert dat er diepte is, toch zie ik dit niet
- Behalve bij de eerste twee bomen, weinig te geen contrast
Foto 2
Op de terugweg liep ik ook weer langs deze sloot. Het verschil kon in mijn ogen bijna niet groter zijn. De bosrand bade in licht van de opkomende zon. Hoewel ik op de heenweg bijna exact dezelfde foto al gemaakt had, zou en moest ik nu weer een foto maken. Daarom ook nu weer de vraag: Wat zie jij nu op de foto en welk gevoel krijg je hierbij?
Zonder in te gaan op het onderwerp zélf, zijn mijn gedachten bij het zien van deze foto de volgende:
- Veel warme kleuren
- Het licht komt van de zijkant
- Meer contrast.
- De reflectie in het water komt ineens tot leven
- De bomen aan het einde van de sloot zijn veel beter te onderscheiden van elkaar, hierdoor ontstaat veel meer diepte in de foto
Zo zie je maar dat licht in je foto meer invloed heeft dan je soms in de gaten hebt.
Groeten, Drenthograaf
Pingback: Zorg altijd voor een plan B - Drenthograaf